Avui visitarem un dolmen que ens quedava més o menys de camí a Nafarroa (Navarra), on la idea és passar uns dies de tranquil·litat a Lintzoain, típic poble euskaldun als peus dels Pirineus.
Tot anant cap allà per la carretera N-330, ens desviem cap a Boltaña per la A-1604. Seguint aquesta carretera 10.6 quilòmetres, trobarem una pista a la dreta just després d'uns contenidors de reciclatge i la seguirem uns 6.5 quilòmetres. En aquest punt, trobarem a la nostra dreta un camí per a 4x4 que ens portarà al megàlit en uns 680 metres. El dolmen és col·locat en un lloc que la persona que hagi vist uns quants dòlmens ja s'ho ensuma, és a la part alta d'un monticle a la dreta de la pista, tocant aquesta.
La cambra simple d'Ibirque o la Caseta de las Brujas va ser descoberta l'estiu de l'any 1949 per Miguel Navarro García (ingeniero de montes del Patrimonio Forestal del Estado) i excavada 4 anys més tard per Antonio Beltrán Martínez (Comisaría Provincial de Excavaciones de Zaragoza).
La cambra té unes dimensions de 2.00 metres de llargada, 1.50 a l'entrada i 1.60 a la capçalera d'amplada màxima, i una alçada conservada d'1.75 metres. És força maca i resta ben conservada, essent rectangular, construïda amb quatre lloses. A l'entrada del megàlit, hi ha una altra pedra, de més petites dimensions, que faria funcions de tancament de l'habitació sepulcral. A la part posterior, hi ha una llosa caiguda, situada just darrere de la llosa de capçalera, quasi arrepenjada sobre aquesta, que, molt possiblement devia de ser part de la coberta.
Inserim el croquis en planta fet per Luis Millán al seu estudi i recerca de documentació de l'antic sepulcre.
Extret de les fitxes de Luis Millán |
El túmul no queda del tot definit, però segons Millán fa 10 metres de diàmetre, per 40 centímetres d'alçada. Molt possiblement, la localització del megàlit en aquest punt no va ser coincidència, ho deurien fer en aquest lloc per aprofitar part de l'aflorament rocós del mateix turonet. Tot i això, es veuen clarament les restes de l'antic túmul artificial. De fet, també es veuen restes d'un cromlech de contenció a la part més oest del megàlit.
Pel que fa a troballes arqueològiques, no en sabem res, l'únic que hem trobat ha estat l'afirmació de nombrosos espolis. Estem esperant un llibre de la zona, que potser ens aportarà llum en aquest punt... Aquest llibre va arribar, i a dia 27/11/2020 que actualitzem l'entrada el fem servir, juntament amb les dades que ens ha cedit el Luis Millán.
Podem dir que Antonio Beltrán Martínez, tot i que el sepulcre ha estat violat repetidament d'antic, va trobar diversos ossos humans al megàlit, pertanyents a un mínim de 4 individus, 1 petit ganivet de sílex blanc, un fragment ceràmic a mà, i "la mitad de un tubo de hueso con señales de frotamiento en su exterior". Segons Óscar Buil Sanvicente, també van sorgir diverses destrals polimentades.
Extret de les fitxes de Luis Millán |
Tots els autors dels estudis que hem llegit el col·loquen temporalment vers el Neolític final -inicis del Calcolític, però cap esmenta el motiu d'aquesta datació... podria ser per la ceràmica trobada, les restes òssies i un hipotètic C-14, la tipologia del megàlit, etc.
D'altra banda i segons informacions rebudes de l'amic Manolo dies més tard d'haver visitat el sepulcre, es veu que, molt proper al megàlit, hi ha un túmul molt definit, que nosaltres no vam veure.
Dolmen vist, túmul no, seguim cap a Nafarroa!
Dolmen d'Ibirque o La Caseta de las Brujas: 30T 726944 4692896
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada