TRANSLATOR

dijous, 24 d’agost del 2017

Megàlits a l'Auñamendi III

Seguint per l'Auñamedi i aquesta vegada ens acostem a la zona del pantà d'Irabia, des d'on podem fer una passejadeta amb el cotxet dels nens aprofitant que fa bon temps.

Ens dirigim de nou a la fàbrica d'armes d'Orbaizeta, però ens desviem poc abans cap a la Selva d'Irati i l'esmentat embassament d'Irabia. Sense deixar la pista cimentada, avancem 3.8 quilòmetres, punt on trobem, a la nostra esquerra, el pal indicador del sender SL-NA 50C que puja al cim de l'Anbulolatz. Aquí podem deixar el cotxe sense que molesti i seguir a peu les indicacions cap a Anbulolatz, que, en poc més de 200 metres, ens duran al dolmen d'Anbulolatz. 

Ens trobem davant d'un possible dolmen localitzat per Juan Mari Martínez Txoperena el 2009. Pel context prehistòric de la zona i la presència d'altres dòlmens i fons de cabana propers, ens aventurem a dir que sí fa molt bona pinta. S'ubica dins d'un túmul d'uns 10 metres de diàmetre i té una alçada conservada de 0.90 metres.

De nou al cotxe, seguim 1.2 quilòmetres per la pista cimentada fins a trobar a mà esquerra un aparcament senyalitzat. A peu, pujarem per la muntanyeta de la dreta per a, amb l'ajut del GPS, trobar el dolmen d'Ibiaga a uns 65 metres en línia recta.

Fou descobert per Jesús Elósegui el 1956 i a dia d'avui es troba reduït a un parell de lloses i un túmul d'uns 10 metres de diàmetre i alçada de 1.20 metres que s'amaguen completament dins de la vegetació del turó a l'estiu... una pena.

Vistos els dos megàlits, avancem fins a l'aparcament de l'embassament per a començar la nostra ruta familiar.


Coordenades UTM(ETRS89):

Anbulolatz: 30T 647390 4763834
Ibiaga: 30T 648360 4763497

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada