TRANSLATOR

diumenge, 25 de març del 2018

Megàlits als districtes de Lodève VII i Millau II

Ruta per l'Hérault i l'Aveyron francès. El dia d'avui, començarem per un sepulcre prou malmès, el de Caussignac.

Per trobar-lo, sortim de Les Rives per la D151 direcció Aveyron tot anant cap a La Pezade. Per aquesta, seguirem 3.1 quilòmetres des del seu inici, i aturarem el cotxe al voral de la carretera. A peu, ens endinsem als camps de la dreta de la carretera, i per allà cercarem l'antic sepulcre, que es troba a una clariana entre els matolls... el trobarem fàcilment si anem amb un GPS.


El megàlit, del qual no hem trobat gens d'informació, es troba a 800 - 900 metres al sud de la granja Combefère, inserit en un petit monticle. 

Pel que fa a l'estil del sepulcre, amb les poques pistes que ens dona degut a l'estat en el que es troba, nosaltres apuntem a que podria ser un un dolmen amb un petit corredor, fet que seria del tot inusual respecte els seus companys més immediats, tot i que per la zona en podem trobar.

Tornem al cotxe i continuem amb la ruta d'avui, seguint per la carretera tal i com veníem 900 metres més, lloc on toparem amb un petit nucli de cases a la dreta del camí. Allà deixem el cotxe i fotografiem el monòlit de Combefère, ja que es troba just davant del vèrtex de la primera construcció, a l'altre cantó de la carretera d'entrada a la granja.


D'aquest monòlit, hem pogut saber que fou traslladat a principis del segle XX des d'un prat proper, concretament situat a 1 quilòmetre a l'oest de la ubicació actual, on segons es documenta tenia un germà bessó, el menhir de Peyreplantade A... creiem, per la informació trobada, que no té res a veure amb el menhir de Peyreplantade d'Adissan, però tampoc no ho podem assegurar al 100%. De fet, al lloc original on es trobava aquest menhir hi ha un altre, que deu ser aquest bessó.

Fou llavors, quan el megàlit conegut com a Peyreplantade B, i degut al seu trasllat, va passar a dir-se menhir de Combefère, ja que es troba a l'entrada d'aquesta granja.

El prehistòric roc té una alçada de 1.50 i té un gruix de 0.38 metres a la part alta i 0.35 metres a la base del monòlit.

Per arribar als següents dòlmens, deixem l'Hérault i entrem a l'Aveyron. Des de Combefère, seguim la carretera D151 i prenem direcció Millau quan aquesta mor. Poc després, arribem a la D809 i girem a la dreta cap a La Couvertoirade que, sense variar el nostre destí, passa a dir-se D185. 3.4 quilòmetres després, girem a la dreta per la D55 cap a la mateixa població, i ens tornem a desviar en 500 metres, aquest cop a l'esquerra, cap a La Couvertoirade. Deixem el cotxe a l'aparcament del poble medieval i, a peu, torno cap a la carretera per anar als dòlmens de Viste, mentre la Cristina es queda al cotxe donant de berenar als nens.

Per acabar de trobar els megàlits, hem de seguir un camí que surt a uns 25 metres del desviament al poble, en la direcció que portàvem amb el cotxe, a l'altre costat de la pista asfaltada. Els sepulcres es troben a uns 230 metres d'empendre el caminoi en uns boscos de la dreta d'aquest, el primer que veiem és el de Viste B, que es troba a uns 50 metres del camí que hem fet. Recomano anar amb GPS.


Aquest sepulcre ha estat reconvertit, clarament, en una cabana de pastors, com es veu amb l'amuntegament de pedres, creant una paret de pedra seca al costat est del que seria el sepulcre. 

Es destaca d'ell la llosa de coberta, que segons hem pogut saber amida 3.40 metres de llargada, per 2.60 d'amplada i 0.31 metres de gruix. Aquesta va lliscar temps ençà, cap al lateral oest del megàlit, i fou llavors quan, construint un mur de pedra seca, fou aprofitat com a cabana de pastors.

El segon que vam veure és el de Viste A, que es troba a uns 185 metres en línia recta d'aquest últim. És complicat explicar com arribar-hi, però hi ha com clarianes de pas definides. És com seguint tot recte amb la direcció en la què hem arribat al sepulcre B des del caminoi, tirant un pèl cap a la nostra dreta (uns 75 metres). En aquest és encara més recomanable un GPS.


Dolmen d'aspecte totalment ruïnós, del qual només en resta una llosa lateral de 2.20 metres de longitud.

El túmul ovalat que conté aquesta única llosa és d'uns 12 - 13 metres diametrals en els seus eixos.

No hem trobat la datació de cap dels monuments, però nosaltres, per la similitud amb altres dòlmens de la zona, els datem vers el Neolític.

Una vegada finalitzada la ruta, visitem el maco conjunt medieval de La Couvertoirade i seguim cap al nostre allotjament, ubicat encara una mica més endins de l'Aveyron.


Coordenades:

Caussignac: UTM(ETRS89): 31T, 521966, 4857525
Menhir de Combefère: UTM(ETRS89): 31T, 522038, 4858377
Viste B: UTM(ETRS89): 31T, 524762, 4861841
Viste A: UTM(ETRS89): 31T, 524755, 4862028

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada