TRANSLATOR

dimecres, 28 de març del 2018

Megàlits al districte de Rodez I

Seguint per l'Aveyron, però la previsió de temps és molt dolenta, amb pluja tot el dia, i ens aventurem a anar a un museu, el Fenaille de Rodez, on hi ha una vintena d'estàtues-menhirs, tot i que el desplaçament és molt llarg.  De camí, si el temps ens ho permet en els dos sentits de la paraula, visitarem algun dolmen.

Sortim de l'allotjament, a Saint Paul des Fonts i anem a buscar l'A75-E11 tot travessant Roquefort sur Soulzon i Saint Rome de Cernon. Una vegada a l'autopista A75-E11, passem pel viaducte de Millau i prenem la sortida 42 cap a Rodez per la N-88. Seguim aquesta carretera 9.3 quilòmetres i parem al voral de mà dreta, poc després de la indicació de desviament cap a Saint Amans de Varès. Ens endisem a la dreta uns 15 metres per a trobar les minses restes de Saint Amans de Varès B.


Possiblement, si desbrossessin el bosc, es veuria quelcom més del megàlit, però ara mateix podríem dir que es troba en risc de desaparèixer. Només en resta una llosa i el túmul és ben visible (sobretot sense vegetació).

De l'altra banda de la carretera i més a prop del nucli de Saint Amans, es troba el dolmen A, molt més ben conservat, però no ens hi vam acostar per a no desviar-nos molt de la ruta prevista i no jugar-nos-la amb la pluja. A més, ben a prop hi ha una necròpoli amb 7 sepultures i d'altres sepulcres... Farem la zona en profunditat quan hi tornem.

Tornem al cotxe i avancem 6.4 quilòmetres per la N-88, punt on trobem una pista a la dreta. 450 metres més endavant, parem el cotxe i, a peu, agafem el camí que surt a la nostra dreta per a fer 120 metres més. Aquí, ens 100 metres bosc endins, trobem el neolític dolmen de Cayroules B.


Podem dir que en resta poc més que el negatiu inscrit al seu túmul, però podem observar alguna llosa sota la molsa i els liquens.

Ens dirigim ara a Cayroules A. De nou a la pista on havíem deixat el cotxe, avancem 550 metres i deixem el cotxe de nou. A peu, agafem el camí obert de la dreta que voreja una tanca i arribem a una porta després de 290 metres. Travessant aquesta porta, ja veurem el túmul on es troba el megàlit, força interessant, per cert.


Aquesta propietat neolítica de l'estat, inscrita des del juliol del 1995 com a monument nacional, conserva la coberta mig caiguda tapant la cambra i el conjunt es troba dins d'un clar túmul.

Per acabar les visites dolmèniques abans d'arribar a Rodez, que ja va sent hora de dinar, agafem de nou el cotxe, tornem a la N-88 avançant per la pista on ens trobem i continuem 14.3 quilòmetres. Dins la població de Gages, girem a la dreta cap a Gages le Haut. Pugem per aquest carrer 500 metres i girem a la dreta per la Route de Grioudes. 270 metres més endavant, girem a l'esquerra i seguim uns 570 metres fins que s'acaben les cases i trobem un prat amb un calvari ben visible... gairebé als peus d'aquest Crist, trobem la coberta del sepulcre de Gages le Haut.


Actualment, es troba molt degradat, però es té constància de lloses de 3 metres de longitud i una coberta de 5 metres quadrats. Aquesta última llosa té un forat que suportava una creu, símptoma evident de cristianització.

Es tracta d'una tomba de tipus gran túmul amb dolmen descentrat, amb un túmul de 15 per 7 metres.

A les excavacions practicades per Louis Balsan i Pierre Soulanges, entre d'altres, el març de 1940, es van recuperar restes de, com a mínim, 10 individus, a més de 23 denes de collaret de pedra calcària, 40 més de "jayet" (hem trobat més d'una vegada aquesta paraula, però no trobem la seva traducció) i un ullal de senglar. Aquestes restes es conserven al Museu Fenaille de Rodez, cap on ens dirigim a continuació.




Però com el Museu Fenaille, com ja hem dit al principi, conté una vintena d'estàtues-menhir, hem decidit fer-li una entrada per ell sol.


Coordenades:

Saint Amans de Varès B: UTM(ETRS89): 31T, 495502, 4910814
Cayroules B: UTM(ETRS89): 31T, 489851, 4912895
Cayroules A: UTM(ETRS89): 31T, 489379, 4913042
Gages le Haut: UTM(ETRS89): 31T, 476328, 4916374

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada