TRANSLATOR

dissabte, 31 d’agost del 2019

Megàlits a Ariège I

Primera visita megalítica a aquest departament francès. Nosaltres, que veníem del departament de Pyrénées Orientales tirem direcció Andorra, però no hi entrem ens desviem poc abans d'entrar al principat, vers la nostra dreta direcció Foix, per la N-20.

Arribarem a Foix, un cop vistos els megàlits... Foix es parada obligada per ma família, ja que som descendents de Caterina de Foix, per part de la meva àvia materna.

El primer que veurem és el menhir de Savignac, al poble que li dona nom. Hi arribarem a ell seguint la N-20 fins poc després del quilòmetre 77 on girarem a la nostra dreta per un desviament, al poc de anar per ella toparem amb una rotonda, en la que prendrem la primera sortida, rodant ara per la Route d'Espagne que seguirem 1.1 quilòmetres, lloc on girarem a la dreta pel carrer Quartier du Couzillou. Als pocs metres ens trobarem que sóm a una zona de aparcament amb un parc infantil a la dreta, aquí aturem el cotxe. A l'alçada de la fí del parc infantil, i a l'altre banda del carrer, trobarem el roc.


Aquest menhir no es localitza al lloc on va ser plantat, ja, que segons hem sabut, es trobà ben a prop de la N-20, i, a diferència de la gran majoria de menhirs que no tenen restes associades, a aquest s'hi va trobar una destral de pedra polida. Sembla més aviat petit, però segons els estudis arqueològics als que hem pogut accedir amida un total de 1,75 metres i consta d'un ample d'entre 75 i 80 centímetres.

Cristianitzat i florejat, ara es localitza en aquest aparcament-plaça del poble de Savignac-les-Ormeaux.


Després de jugar una estona al parc amb els nens, ens disposem a veure el primer sepulcre del dia el de la Cabane de Roland. Per arribar-hi, tornem cap a la Route d'Espagne i la seguim vers la nostra dreta, seguint la mateixa direcció que abans. Als 750 metres, girem a l'esquerra seguint la D-44 que passa sota les vies del tren i la seguim 6.1 quilòmetres, lloc on trobem una pista sorrenca que surt a la nostra dreta. En aquest punt deixem el cotxe. A peu, seguim per la pista sorrenca fins a topar-nos amb una porta metàl·lica que ens barra l'accés a una casa... davant d'aquesta porta, girem cap a la esquerra, i veurem, muntanya amunt i enganxat al filat de la casa un corriolet, que ens durà en uns deu metres al sepulcre de la Cabane de Roland.


Fou descobert casualment l'any 1909 per Hippolyte Marcailhou d'Aymeric, que creiem era un escriptor de la contrada, a una de les seves excursions.

El sepulcre de la Cabane de Roland, o de Tignac, també és conegut com a Sizet, que és la barriada de Tignac on es troba. Es tracta d'un dolmen simple, fet de gneis, i que conserva una alçada de 1.10 metres, amb una coberta que mesura 2.10 metres de longitud per 1.90 metres d'amplada.

El sepulcre, es localitza a 1090 metres d'alçada; normalment no mencionem res de l'alçada del megàlits, però sobre aquest si que ho fem, ja que, aprofitant l'avinentesa, hem trobat un estudi que col·loca els alts megàlits dels Pirineus dins d'una ocupació estacional al Neolític. Aquest estudi inclou jaciments megalítics tant de la banda catalana, com de la banda francesa dels Pirineus. Mencionem aquest estudi, perquè no ens consta cap tipus d'excavació arqueològica que ajudi a col·locar-lo temporalment, pel que podria restar sense investigar.

D'aquí, ens dirigim més al nord, anem a visitar el sepulcre de La Peyrogall o d'Amplaing. per arribar al últim megàlit del dia. Tornem a la N-20 i la seguim en la direcció que portàvem abans tot creuant el nucli de Tarascon i seguim rectes fins a la sortida 14, que va direcció Mèrcus, Arignac i Amplaing.

Just sortir, ens trobem una rotonda, en la que seguim la marxa per la primera sortida, emprenent la N-20A, que passa per un pont la N-20. Tot just creuada, trobem una nova rotonda, on la primera sortida et retorna a la N-20 en direcció contrària... nosaltres agafem la segona, direcció Amplaing i Foix per la D-8. Havent passat el desviament a la coneguda cova amb pintures rupestres de Niaux, aquesta entra al nucli de cases del que suposem és una barriada de Mèrcus i, en pocs minuts, emprenem el primer carrer cap a l'esquerra. Als 40 metres, tornem a virar a l'esquerra prenent la Chemin du Communal. Uns 250 metres més tard, deixem aquesta seguint un desviament a l'esquerra, que en 125 metres ens aproparà al megàlit.


D'aquest megàlit en sabem ben poc, només les seves dimensions i que quan el van trobar no tenia restes de túmul

Buscant informació del sepulcre, hem trobat, com ja ens imaginavem, que aquest ha estat replantat en aquest camp. Va ser retirat del seu lloc original l'octubre de l'any 1991, per l'adequació de la carretera 8, a la ciutat d'Amplaing. No ens queda clar si el volen tornar a posar al seu lloc d'origen, però podria ser que algun dia ho fessin, ni si aquest és l'original... per les fotografies antigues ens sembla que és més gran... sense opinar sobre els rocs.

https://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=9578
Les dimensions de la llosa de coberta són 2.10 de llargada per 1.60 metres d'amplada, i reposa en dos pilars de 0.80 metres d'alçada.

Amb aquest, donem el dia megalític per acabat i anem vers l'allotjament passant per Foix,  demà més.


Coordenades:

Menhir de Savignac : UTM(ETRS89): 31T, 403299, 4731378
Cabane de Roland: UTM(ETRS89): 31T, 400907, 4733949
La Peyrogall o d'Amplaing: UTM(ETRS89): 31T, 387175, 4748917

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada