TRANSLATOR

diumenge, 6 de desembre del 2009

Naveta des Tudons

Quan el 6 i el 8 de desembre cauen entre setmana, és gairebé impossible resistir-se a la temptació de fer alguna escapada. Així que fem la bossa i marxem a Menorca! evidentment, no anem a prendre el sol ni banyar-nos, però sí a gaudir de les vistes de les seves platges i els seus monuments prehistòrics. Menorca és un autèntic museu a l'aire lliure!!

Tot i veure alguna que altra taula i algun poblat, volem dedicar una entrada en exclusiva a la Naveta des Tudons, el monument prehistòric per excel·lència de Menorca. Una naveta és un sepulcre típic d'aquesta illa pertanyent a l'època del Bronze mig - final (1400 - 1000 a.n.e.).

Per a arribar-hi és ben fàcil ja que es troba molt a la vora de la carretera que travessa l'illa de punta a punta i uneix Maó amb Ciutadella. Prenent la carretera Me-1 des d'alguna de les dues ciutats, anem fins el quilòmetre 40, on veiem la senyalització de la naveta i un gran aparcament (queda a la dreta venint de Ciutadella) on podem deixar el cotxe. En anar-hi al desembre, l'accés era lliure i gratuït i no hi havia massa cotxes, però suposo que deu ser ben diferent en temporada alta. Des de l'aparcament, hem de caminar 400 metres, però no té pèrdua!! s'ha de travessar un prat i no perdem en cap moment de vista el monument, amagat tímidament entre alguns matolls.

Una vegada davant de la naveta, ens trobem amb un imponent edifici en forma de barca invertida, d'aquí el seu nom, d'uns 4,50 metres d'alçada, per 13,60 de longitud i 6,40 d'amplada màxima.

No es pot visitar el seu interior, però des de la reixa metàl·lica que fa de porta es pot intuir la disposició en dos nivells de la cambra on es col·locaven els cossos dels difunts amb el seu aixovar. És construïda vers el 1000 a.n.e., a finals del període pretalaiòtic, principis del talaiòtic.

Des de la naveta, a la llunyania, es veu una reixa tapant l'accés a una gruta. Com no hi ha cova que al Marc se li escapi, ens hi acostem pel mig del prat. 

I mirant cap el seu interior, observem que no té gaire pinta de ser una cavitat totalment natural. De fet a dia 22/08/2222, tot revisant l'entrada per a fer les fitxes intentem cercar un xic més, i trobem que aquesta cova es troba dins el conjunt d'hipogeus de Pinar Des Tudons. Que segons hem pogut llegir són d'era postalaiòtica, vers el 550-123 a.n.e.

Hem buscat més informació per internet, però només hem trobat unes poques fotos i un plànol en el què s'indica que és un hipogeu, i que rep el nom d'hipogeu des TudonsTornem cap al cotxe, que comença a fer-se fosc i refresca!


 Coordenades UTM(ESTR89):

Naveta des Tudons: 31T 576110 4428477
Hipogeu des Tudons: 31T 576403 4428769

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada