TRANSLATOR

dilluns, 18 de març de 2019

Dòlmens a Coll de Nargó II

Nova ruta a Coll de Nargó. Avui, tal i com vam fer ahir, emprenem la carretera L-511, fins a trobar a l'esquerra el desviament cap a Gavarra, que agafem. Als 3.2 quilòmetres, veiem a la dreta un camí sorrenc que surt a la dreta; allà, deixem el cotxe ben arraconat a la carreteraA peu, continuem pel camí que baixa vers la vall vorejant un nou turó. Al poc, veiem unes runes d'un corral o quelcom així al costat del camí i, pocs metres després d'ell, trobem la cista del Corral del Bossa.


D'aquesta cista no en podem dir gaire, ja que ha estat recentment trobada per en Jordi Pasques, creiem que a principis del 2012. Només podem dir el que visualment veiem, que es tracta d'una cista que conserva bona part del seu túmul i que resten al seu lloc original els dos laterals de la cambra mortuòria. Desconeixem si ja ha rebut alguna intervenció; segurament, si l'ha rebut, aparegui descrita a la següent edició de l'Interpontes.

Tornem al cotxe i continuem amb la mateixa direcció i, a poc més d'1 quilòmetre, veiem una nova entrada sorrenca a la nostra dreta, que ens torna a deixar al cim aplanat del turonet adjacent  a la carretera. A peu, ens endinsem al bosc que ens queda més al sud, cercant i trobant la cista del Coll de Conseu.


Novament parlem d'un nou megàlit a l'Alt Urgell, del qual no hem trobat informació, només una petita descripció, la qual diu; que les dues lloses que resten de l'antic sepulcre, una lateral i la capçalera, són de roca calcària local.

El dolmen, descobert per Jordi Pasques l'any 2007, és de tipus cista i conserva una obra tumular de 8 metres de diàmetre.

De nou al cotxe, ens dirigim a visitar l'últim sepulcre del dia, però n'hi ha més...ja anirem actualitzant.

Emprenem la carretera en la mateixa direcció uns 600 metres, fins a veure les runes d'un nou corral pocs metres a la dreta de la carretera. Aquesta edificació està bastida en part de l'obra tumular del següent sepulcre. Es troba, mirant-lo des de l'asfaltat, a la part esquerra posterior de la moderna edificació.


D'aquesta cista sí que es tenia constància d'antic, tot i que no ha rebut cap treball arqueològic "oficial", però, sí que ha estat objecte de furtives excavacions. La Generalitat el col•loca temporalment vers el Neolític final, i utilitzat fins a l'edat del Bronze, del 2500 a.n.e. fins al 650 a.n.e..

Del sepulcre, només en resten quatre petites lloses laterals, tot i que com els mateixos arqueòlegs de la Generalitat diuen, la baixa, però densa vegetació no deixa visualitzar gaire més. Del túmul, no es documenten mides, tot i que s'esmenta, com jo vaig veure, que és diametralment petit, tot i que la impressió que jo vaig tenir en visitar-lo és que a la contra sí que em va semblar prou elevat, pel poc diàmetre que té. S'hi hauria de fer una neteja i cata per a saber més d'aquest sepulcre.

Bé, acabem la ruta aquí, però l'allargarem de seguida que puguem, ja que sabem de l'existència de més cistes de l'estil tot anat cap a Gavarra, i perquè no, podem trobar-ne de noves, tot i que amb els nens, és prou improbable. Cal recordar que aquesta zona no està del tot estudiada, i hi ha molta muntanya.


Coordenades:

Corral del BossaUTM(ETRS89): 31T, 351564, 4666988
Cista del Coll de ConseuUTM(ETRS89): 31T, 351728, 4665889
Fossa del Corral del Coll de GavarraUTM(ETRS89): 31T, 351701, 4665440

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada