TRANSLATOR

dissabte, 25 de juliol del 2020

Dolmen a Sos del Rey Católico

Comencem les vacances d'estiu d'aquest 2020 que està sent molt estrany i estressant degut al COVID 19! De fet, la idea era sortir un dia més tard, però hem decidit marxar abans per a no quedar-nos confinats a casa, que sonaven campanes de nou.

Bé, aquesta vegada, deixant a banda els plans inicials d'anar al Benelux, tornem a decidir-nos per passar uns dies a Nafarroa i Euskadi. De camí, com són massa hores amb els nens, ens toca dinar sortint d'Aragó i decidim anar a Sos del Rey Católico, poble amb un interessant nucli medieval i que conserva l'únic dolmen conegut a la província de Saragossa. Dinem al poble i després, amb una calorassa inhumana, busquem el dolmen. Tornem a la carretera que porta a Sangüesa, Javier i el pantà de Yesa (A-127) i girem a l'esquerra per una pista sorrenca 100 metres abans del desviament cap a Navardún. Seguim aquesta pista (autopista) durant uns 2700 metres i aturem el cotxe, ja que a l'esquerra del camí, davant nostre i una mica elevat sobre un petit puig, podem trobar el dolmen d'Añués (nucli despoblat i castell proper), també conegut com a dolmen d'Arás.

Descobert el 2008 per Mariano Zarzuelo quan investigava sobre la propera calçada romana (el camí per on hem arribat), es tracta d'un dolmen simple o de passadís curt, i no ha estat mai excavat.

Croquis extret de la fitxa de Luis Millán(c) (HILARRIAK)

Es troba afectat per les feines agrícoles limítrofes, tot i que conserva part del cròmlec peristàltit i la cambra en bon estat. Aquesta cambra té 6 lloses i la coberta caiguda entre elles. Es troba contingut en un túmul de 15 metres de diàmetre i 2,40 metres d'alçada màxima.

Vist el megàlit, el temps ens convida a resguardar-nos de la calor, així que seguim camí cap al nostre allotjament a Nafarroa.


Coordenades:

Añués o Arás: UTM(ETRS89): 30T, 644291, 4708019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada