TRANSLATOR

dissabte, 25 d’agost de 2012

Ciutat a Ullastret

L'agost del 2012 vam passar uns dies a l'apartament que tenen els meus tiets a L'Estartit. En dormir a aquella zona, era més fàcil accedir a determinats llocs amb tota la calma i tranquil·litat. Així que un dia vam anar a Ullastret, a veure el poblat iber que porta el seu nom, visita obligada tenint en compte que és el jaciment iber més gran i important de Catalunya.

Es localitza al Puig de Sant Andreu, a Ullastret, al bell mig de l’Empordà. Es pensa que, per les seves dimensions i restes trobades, el poblat fou la capital de la tribu dels Indigets.

Els Indigets o Indiketes explotaven tot el territori empordanès i en gestionaven el comerç, ja fos entre tribus indígenes o amb els grecs i els fenicio-púnics de la propera Empúries. La construcció del poblat data de la primera  meitat del segle VI a.n.e., però el poblat va seguir creixent fortificant-se fins a la primera meitat del segle IV a.n.e., completant el que es considera la ciutat més gran i antiga de Catalunya, com es pot veure a la foto següent, amb la quantitat de fonaments d'antigues cases.

A més de la barriada de gent de poble, també s'han trobat grans cases de gent important, un forn metal·lúrgic per a bronze i ferro del segle III a.n.e., un enllosat i, fins i tot, un palau de 500 metres quadrats, també del segle III a.n.e.

La capital ibera de Catalunya va desaparèixer amb l'arribada dels romans al segle II a.n.e. Es creu que degut al sistema d'explotació del territori que ells van importar, ja que no s'han trobat restes que afirmessin cap ocupació violenta.

D'altra banda, s'afirma que a finals del segle VII s'hi va establir un poblat, que es creu que va ser el primer assentament fix al Puig de Sant Andreu, del que no en queda cap resta, ja que els mètodes constructius eren fang i fusta, i, per si no n'hi havia prou, el progrés iber va ensorrar tot indici.

Posteriorment, se sap que coexistien dos assentaments ibers, el del Puig de Sant Andreu i el de l'Illa d'en Reixac. D'aquest segon, es diu que podria ser una "urbanització" del Puig de Sant Andreu.

Hi ha documentades restes del Paleolític Superior i ceràmiques del Calcolític, cranis trepanats, i abundant, variat i ben conservat aixovar de la necròpoli del Puig de la Serra. Tot això es troba dipositat al Museu d'Arqueologia de Catalunya d'Ullastret, que es troba dins del recinte del poblat.

A les fotos inferiors, podem veure un conjunt de sitges, just al costat de fonaments de cases, i una cisterna que encara conserva una llosa de coberta.


Coordenades UTM(ETRS89):

Ciutat ibera d'Ullastret: 31T 506460 4650390

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada