TRANSLATOR

divendres, 29 de desembre del 2017

Megàlits al districte de Montpellier II

Tot i que hi ha amenaça de pluja (o neu), som de vacances i seguim la nostra ruta. Avui, seguim visitant l'Hérault francès, i, en concret, la zona de Viols Le Fort. Des de l'allotjament a Saint Paul et Valmalle, agafem la carretera D111E1 cap a Montarnaud. Un cop a aquesta població, prenem la D27E1 cap a Argelièrs, on canviem a la D27E3 cap a Viols Le Fort i Saint Martin de Londres. Continuem 4.3 quilòmetres i aturem el cotxe al voral. A la nostra dreta, en només uns 15 metres, trobarem el dolmen de Matelettes.



Es tracta d'un sepulcre del neolític tardà de la zona (3200 - 2800 a.C.), amb la disposició típica d'aquesta àrea, túmul de pedra seca, cambra sepulcral senzilla i corredor rectilini.


Visitada ràpidament aquesta tomba (perquè no dona per més...), seguim carretera amunt fins que aquesta mor a la D32, que agafem a l'esquerra cap a Puéchabon i Aniane. Després d'1.7 quilòmetres, girem a la dreta per la pista que porta al Mas du Cournon i tirem endavant 1 quilòmetre, punt on girem a la dreta. Uns 180 metres després, prenem la branca de la dreta i avancem 460 metres més, on deixem el cotxe a una clariana, també a la nostra dreta. Des d'aquí, anem uns 50 metres a la dreta fins a trobar el dolmen de Mas du Cournon II.



Del túmul, només sobresurten dues lloses de mides mitjanes. Per la tipologia de la zona, podria ser que hagués tingut un corredor, desaparegut avui en dia.

Aquest megàlit semi-destruït té un germà proper, a l'altra banda del mas del mateix nom, al que no vam poder arribar per culpa de l'estat de la pista i el risc de pluja. A prop, trobem altres megàlits encara més complicats d'arribar amb les nostres circumstàncies. Una altra vegada serà.

Tornem a la carretera D32 a l'esquerra, cap a Viols le Fort. Un cop passada aquesta població sense deixar la D32, girem a la dreta per la D113 cap a Viols en Laval. Després de 3.1 quilòmetres, trobem una rotonda i prenem la tercera sortida en direcció a Ganges i Saint Martin de Londres per la D986. 6.7 quilòmetres més endavant, havent passat aquesta segona població, agafem a la dreta la D1E5 en direcció Notre Dame de Londres. Quan aquesta carretera mor a la D1, girem a la dreta i avancem 2.7 quilòmetres per aquesta via, punt on girem a l'esquerra per la D122E6 i seguim 1.1 quilòmetres més, prenent, de nou a l'esquerra, una pista que duu a la casa rural de Le Lamalou gîte du Pic Saint Loup. Aparquem prop de la casa, però tirem pel camí de l'esquerra turó amunt. En uns 100 metres, a la dreta, trobem el túmul i les lloses que sobreviuen del sepulcre de la Bergerie de Lamalou I.


Actualment, resten dues lloses dins d'un visible túmul de 8 metres, que defineixen una cambra d'1.90 per 1.46 metres. Quan el va estudiar Jean Arnal als anys 50 del segle XX, encara quedaven tres, tot i que una d'elles es trobava força arruïnada.

A l'excavació efectuada pel mateix Arnal, es van trobar 230 peces, entre elles: perles d'os i esteatita, elements de sílex (com puntes de fletxa), diversos fòssils, ossos i dents d'animals utilitzats com a elements ornamentals, diversos hams i cinc collarets. A més, s'hi van trobar restes que podrien correspondre a uns 20 individus acompanyats de ceràmica no ornamentada.

Travessem el túmul i ens dirigim cap a la casa entre la vegetació per a trobar el dolmen de la Bergerie de Lamalou 2 a una clariana en poc més de 80 metres.


També estudiat per Arnal, sembla que s'hagi recol·locat la llosa de coberta sobre uns rocs que no són els originals, ja que la descripció d'aquest arqueòleg no coincideix amb la realitat actual. Segons ell, la coberta mesura 2.15 metres de longitud per 1.70 d'amplada.

Pel que fa a les troballes, són molt més escasses: 2 perles de calcita, 1 perla d'àmbar vermell, 1 punxó d'os, així com restes òssies i de ceràmica.

Amb una mica d'aiguaneu, tornem cap al cotxe i, oh! sorpresa, el cotxe es queda encallat per una pedra a una de les rodes posteriors. Amb un fred de nassos, ens veiem obligats a treure el gat del maleter i aixecar el cotxe... per sort, vam poder treure la pedra i seguir el dia, però amb el temps en contra, vam decidir avortar ruta i tornar a l'allotjament.

A la tarda, el temps va millorar i vam fer una altra ruta, però l'endemà, amb un temps fred sense neu, vam decidir acabar la ruta que havíem deixat penjada. Tot això ho expliquem a noves entrades per tal de fer les rutes no gaire enrevessades.


Coordenades:

Matelettes: UTM(ETRS89): 31T, 554436, 4841549
Mas du Cournon II: UTM(ETRS89): 31T, 552628, 4843073
Bergerie de Lamalou I: UTM(ETRS89): 31T, 563753, 4852771
Bergerie de Lamalou II: UTM(ETRS89): 31T, 563781, 4852665

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada