TRANSLATOR

divendres, 2 de novembre del 2012

Dolmen a Dosrius

Tot tornant cap a casa des de Santa Cristina d'Aro després de veure el dolmen de Mas Bousarenys, vam decidir pujar al Parc del Montnegre i el Corredor a visitar el dolmen de Ca l'Arenes. Per arribar-hi, s'ha d'accedir al Corredor per la carretera de Llinars a Dosrius (B-510). Després de fer uns 3.8 quilòmetres, en arribar a una bifurcació, s'ha d'agafar la pista de l'esquerra i continuar-la fins a la masia de Ca l'Arenes, on cal deixar el cotxe, ja que la pista passa a ser prohibida per a cotxes. Des d'allà, caminem per la pista fins a trobar un corriol a l'esquerra indicat com a SL-C 80 i amb cartells indicatius fins al dolmen, al què arribarem en 900 metres.

Descobert per Joan Manel Riera i Vidal l'any 1997, podem dir que es tracta d'una galeria catalana restaurada l'any 2006, quan es trobaven totes les lloses caigudes i podem afirmar que la seva construcció és del Neolític final - Calcolític inicial, vers el 3000-2700 a.n.e. Les dimensions internes de la cambra, que aporten Carreras i Tarrús al compendi de l'any 2022, són de 1.90 metres de llargada, per 1.20 metres d'amplada i 95 centímetres d'alçada. Pel que fa al corredor d'accés, amida interiorment 1.30 metres de llargada, 1.04 metres d'amplada i 94 centímetres d'alçada.

Segons la informació de la què disposem i hem comprovat a l'hora de fer la fitxa, el megàlit consta de 2 anells peristàltics, un d'intern bastit a raó de grans blocs a un 2.5 metres del centre de la cambra, que només es veu a un dels costats, potser per a falcar la tomba vers el pendent existent; i l'exterior, d'un 10-11 metres de diàmetre bastit amb un mur de pedra en sec.

Fotografia a dia 28-08-2022

Excavat i restaurat entre els anys 2006-2007 pel Grup de Prehistòria del Museu de Mataró, ells en documenten unes troballes de 3 fragments de coure o bronze, 3 fragments de sílex i també 3 fragments ceràmics. Tot resta dipositat al Museu de Mataró.

Proper a aquest dolmen, hi ha gran quantitat de megàlits, el Parc del Montnegre i el Corredor n'està ple. Ara, els més propers són el menhir de Can Freginals, que no hem fet la prova, però els mapes indiquen que, si segueixes la pista per la què hem arribat al sepulcre, acabes creuant amb la que puja fins al monòlit. També hi ha el possible menhir de Ca l'Arenes III, que té una cara que fa bona pinta, i l'altre no tant (s'hauria d'estudiar), que està al mateix camí que et duu al dolmen estintolat just a la vora d'aquest, i el possible dolmen de Ca l'Arenes II, que es troba tot anant a la part alta del turó que hi ha just abans d'agafar el camí a peu de Ca l'Arenes.


Coordenades UTM(ETRS89):

Ca l'Arenes: 31T 455109 4608478

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada