TRANSLATOR

diumenge, 29 de març del 2015

Dolmen a Baix Pallars (Peramea)

El mateix dia que el dolmen de Montadó, un cop instal·lats a la fonda on dormiríem aquella nit, anem a fer un volt pel poble de Peramea, i, ja que hi érem, ens apropem al dolmen de la Cabana Mosquera o de Pujol. Per arribar-hi, sortim de la petita placeta que hi ha al bell mig del poble, tot agafant el carrer que surt al costat del bar (Can Pep). Fent carrer, es torna pista sorrenca, la que seguirem tot rectes ajuntant-se amb un altre camí. Seguint rectes, deixarem un altre a la nostra dreta, i, poc després, veurem, també a la nostra dreta, un bosquet amb un prat entre el camí i ell. Obrim el filat per a les vaques, endinsant-nos al prat, tot buscant un camí ample que travessa el bosc. Just creuar el bosc (uns 50 metres), sense buscar gens, veurem el dolmen, ja que aquest es troba al mig d'un prat.

El sepulcre de la Cabana Mosquera, encara que sembli de l'IKEA, és d'època calcolítica. De fet, l'aspecte actual és el que se li va donar en el seu trasllat per a utilitzar-la com a cabana agrícola. Òbviament no es va trobar cap resta a l'excavació, produïda l'any 1922 per Bosch Gimpera i Serra Ràfols.

L'estudi al que hem pogut accedir d'aquesta cambra pirinenca assegura que les lloses del costat oest i la de coberta són del sepulcre calcolític, que podria ser una cambra pirinenca.

Actualment, la cambra fa 2.75 metres longitudinalment per 2.40 d'amplada. L'alçada d'aquesta no es determina.

Si realment es tractes d'una cambra pirinenca, la seva datació seria d'entre el Calcolític recent i el Bronze antic, vers el 2700 i el 1800 a.n.e.


Coordenades UTM(ETRS89):

Cabana Mosquera: 31T 339174 4687148

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada