TRANSLATOR

dimarts, 31 de març del 2015

Dolmen a Senterada (Reguard)

Comença un nou dia al Pallars, per tant, una nova cerca de sepulcres... no és que no fem res més quan sortim de viatge, però a la muntanya s'hi està la mar de bé i, la veritat, és una afecció molt maca i sana, la nostra.

Anem cap a Reguard, tot prenent la N-260 que surt de La Pobla de Segur direcció Perves i el Pont de Suert. Passat el túnel d'Erinyà, prendrem la primera sortida a mà dreta, que ens indicarà Lluçà i Reguard. Al poc de creuar el riu Flamisell, deixarem a la nostra esquerra el desviament cap a Lluçà, seguirem rectes passant també el de Reguard, i seguint fins a trobar una bifurcació, emprendrem el camí de l'esquerra, aquest s'enfila vers la muntanya (tranquils, el 308, va pujar fins gairebé dalt de tot. Ho dic perquè al principi sembla que estigui en mal estat). Comencem a fer el que sembla una inacabable pista, i, admirant els boscos, ens arribem a un lloc on ens creuem amb una pista que porta a Montsor. Allà deixarem el cotxe, arraconat a la vora del camí.

A peu prenem el primer camí que surt a l'esquerra, tal i com hem vingut. Seguirem tot rectes per aquest fins passar una porta elèctrica, d'aquestes per a les vaques, que hem anat esquivant pel camí. Al poc de la porta de les banyudes el camí fa una corba a la dreta, on, al seu vèrtex, surt cap a l'esquerra l'última pista que hem de seguir. Aquesta va carenant el cim tot baixant d'alçada. Seguint-la arribarem al megàlit, que es troba just a l'esquerra del camí, amagat entre boixeres.

La cambra pirinenca de la Cabana del Moro de Reguard té unes dimensions de 2 metres de longitud, 1 metre d'amplada i 1.05 metres d'alçada. D'altra banda, dir que el túmul, de 11-12 metres de diàmetre és molt visible i conserva clares restes de l'anell de contenció.

L'any 1922 fou excavat per Serra Rafols, aquesta sense resultats positius i el 1923 fou excavat per la Universitat de Barcelona, també sense trobar cap material.

Segons Tarrús i Carreras el megàlit fou bastit vers el Calcolític inicial - Bronze antic, vers el 2700-1800 a.n.e.


Coordenades UTM(ETRS89):

Cabana del Moro de Reguard: 31T 331893 4684699

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada